8.10.2023 – PT Špania dolina

Októbrové rána už bývajú  nevyspytateľné. Môžu voňať babím letom alebo prefukovať chladným severákom. Toto naše dnešné – turistické – veštilo spoza okna autobusu a podľa prognóz meteorológov mokrú nádielku. Či nás už zlákali úbočia a lesné cestičky ktorými v zime bežkami brázdime trasu Donovaly – Šachtičky, alebo farby jesenných listov nevedno, do autobusu sa ale zhrkla poriadna turistická skupina. Vierka nás cestou tam v autobuse rozšumela šumivými cukríkmi, cestou nazad s Martinom zvukmi gitary a piesňami , zvyšok dňa nám do nálady šumel les a nie avízovaný dážď, z hláv nám preto vyšumela polovica starostí a trápení z týždňa.

Variácie si mohol zvoliť každý podľa chute a kondície- zo Starých hôr do Španej doliny, banským náučným chodníčkom okolo Klopačky, cez haldu šachty Maximilán, alebo si prejsť pútnické miesta v Starých horách, vybehnúť na Šachtičky, presvedčiť sa či je to tam aj inokedy také krásne ako v zime, podísť kúsok po Barborskej ceste a vrátiť sa inou cestou späť na Staré hory, alebo sa potúlať uličkami  banskou históriou voňajúcej  Španej doliny, sadnúť do autobusu a cestu zo Starohorských vrchov si skrátiť.

Len jedna z nás musela oželieť Majerovú skalu, tú (Maťu – nie skalu) sme ale úspešne presvedčili a skalu (nie Maťu) preložili do budúcna.

Jesenné mrazíky do prírody ešte nezavítali, listy a tráva stále ohurujú sýtou zeleňou, žiarivé farby jesene len prídu na rad, a potom  – možno už o pár týždňov pokryje všetko sneh-  odkryjú sa výhľady na Nízke Tatry, kopce Veľkej Fatry a tí, ktorí budú môcť a chcieť tú prídu radi zas – s bežkami na nohách a priateľmi po boku.

Text: J.Hubová
Foto: V.Adamusová, M.Dreveňáková, J.Baránek

Link na foto od J.Môstku – https://photos.app.goo.gl/y8dwQrGb9bfeLvbo7