4.2.2024 – LP Skorušinou 56. ročník

V nedeľu 4. februára sa uskutočnil ďalší ročník lyžiarskeho prejazdu Skorušinou, tento rok už 56. ročník.
Keďže v nižších polohách nebola súvislá snehová prikrývka, rozhodli sme sa štartovať opäť z Brezovice.
Nočný dážd odradil časť záujemcov a súvislý dážď počas cesty autobusom sa pokúšal o to isté aj s tými 18timi, čo vytrvali.
V skleslej nálade sme vystúpili, urobili úvodné foto a v mrholení vyrazili hladať sneh.
Asi po kilometri sme narazili na súvislú vrstvu a mohli s úsmevom nasadiť bežky. Aj počasie sa začalo vylepšovať a sem-tam sa ukázalo aj slniečko.
S pribúdajúcou nadmorskou výškou pribúdalo aj snehu. Podklad bol zrejme prejdený ratrakom, lebo sa neprepadával a išlo sa výborne. Počas stúpania na Skorušinu začalo opäť mrholiť a na Skorušine sme mali plnohodnotnú snehovú chumelicu.
Zjazdy zo Skorušiny boli pohodové a bežpečné. Pôvodne som si myslel, že Oslí vrch už budeme musieť zísť pešo, ale predsa len tam ostalo dosť snehu aj na zjazd na bežkách. Na Biednej sme si dopriali ďalší krátky oddych a pokračovali na Starú mať, kde nás už s pohostením čakala pani Pavčová. Okrem strminy na Starú mať sa stále dalo ísť na bežkách až po zjazdovku, aj ked snehu už bolo pomenej a miestami sme bežky prenášali.
Finálny adrenalín po zjadovke, peší presun do centrály u Šimánka, kde nás už čakala výborná varená klobása od Ľuba Kajana a 56.ročník prejazdu Skorušinou bol uspešne za nami.
U Šimánka nás privítala aj naša spevácka „sekcia“, takže sme to mali aj so spevom.
Napriek tomu, ako to vyzeralo ráno v autobuse, prejazd bol super a účastníci boli spokojní.
Kto nebol, môže to prejsť virtuálne pomocou fotografií.

Text: J.Šimák
Foto: J.Šimák

Foto od V.Adamusovej

Foto od E.Bebejovej