5.3.2023 – LP Oravskou Magurou 52.ročník

V nedeľu 5.marca sa uskutočnil 52.ročník lyžiarskeho prejazdu časti hrebeňa Oravskej Magury na úseku sedlo Príslop – Tvrdošín.
Po predchádzajúcej perióde nádherného slňečného počasia nastala v noci zmena, ktorá ale priniesla pár centimetrov čerstvého snehu, čo veľmi prospelo bežkárskym podmienkam.
Bolo zamračené s občastným snežením, ale príjemne a spočiatku aj bezvetrie, akurát s obmedzenými výhľadmi. Tí čo túto trasu išli v peknom počasí, si tie výhľady vedia domyslieť, tí čo nie, budú mať dôvod to opäť skúsiť niekedy nabudúce :).
Stopa bola veľmi dobrá, aj keď v lese, miestami, zľadovatelá.
Milým prekvapením bolo, že výkonnejšia čast účastníkov nás priebežne čakala a pri „Martuške“ dokonca stihli založiť vatru, kde sme sa mohli ohriať a oddýchnuť.
Časť účastníkov podnikla aj zachádzku na útulňu pod Magurkou, kde nás už čakalo občerstvenie v podobe výbornej klobásy, alebo kapustnice, za čo chatárovi, aj touto cestou ďakujeme.
Z útulne sme sa vrátili naspäť do sedla pod Magurkou a cez Priehyby pod Javorový vrch.
Odvážnejší sa vybrali na Javorový vrch a spustili z neho, rozvážnejší využili traverz a bezpečnými zjazdami zišli až takmer dole. Niektorým stačil aj poprašok na tráve, niektorí si bežky pošetrili 🙂
Myslím, že môžem hodnotiť aj tento ročník LP Oravskou Magurou ako vydarený.
Kto mohol a nebol, môže ľutovať, kto nemohol, môže „nasať atmosféru“ aspoň z fotiek.

Text a foto: J.Šimák

Foto od E.Bebejovej