24.-28.5.2023 – „Cyklo Orava-Morava“

Po 4-ročnej prestávke sme na cyklo akcii „Orava-Morava 2023“ privítali „moravákov“ u nás na Slovensku, tentokrát v Trenčíne a jeho okolí … Zabezpečili sme výborné rekreačné stredisko „chatu Kubricu“ v horách, len 6 km od hlavného mesta Trenčín. Zišlo sa nás 64 (12 „moravákov“ a 52 „oravákov“, z toho bolo aj 7 detičiek vo veku 1-8 rokov – úžasné).
Trenčiansky kraj ponúka nádherné cyklotrasy, ktorými sme sa bezpečne dostali napr. až do Piešťan, na hrad Beckov, na pútnické miesto Skalka, do Trenčianskych Teplíc, cez Nemšovú ku českej hranici do „cyklo-zrubu“…atď.
Denne sme v rôznych skupinkách prešli 50-100 km podľa vlastného výberu, podľa chuti na rôznu „náročnosť trás“. Nevadili ani poľné cesty, lebo bolo sucho. Počas celých päť dní nám počasie prialo, bolo krásne slnečno… čo viac si môžu milovníci cykloturistiky priať?
Každý večer po večeri do neskorých nočných hodín ( niektorí aj ranných) bolo „vyhodnotenie“ dňa pri spoločnom posedení pri pive a dobrotách na „STOLOCH PRESTRITE SA“ z vlastných zásob… A to každý večer aj s bonusom = spevy, ba dokonca aj tance, za doprovodu gitár, harmoniky, ústnej harmoniky…
Jeden večer sme dokonca aj spontánne oslavovali. Najprv nositeľa mena „Dušan“ a potom životné jubileum (70) moravského kamaráta Milana… (lúčne kvety, k tomu „fľaštička“ a od Danky verš a spoločná pesnička) …
Po skončení akcie môžem s čistým svedomím vyhlásiť za všetkých (podľa vyjadrení účastníkov), že sme prežili 5 dní vo vynikajúcom rekreačnom stredisku po každej stránke a s výbornou „kuchyňou“- stravou vo forme polpenzie. Stretli sme sa s neskutočnou ochotou a ústretovosťou majiteľa strediska, všetko, čo sme potrebovali a chceli mať, nám bolo operatívne zabezpečené k našej spokojnosti. Tak, ako to zvykneme robiť pred odchodom z akcií, kde sme boli spokojní, tak sme poďakovali aj p.Hrubošovi a jeho manželke našou krátkou, ale výstižnou pesničkou:
/:Ďakujeme, ďakujeme, jedlo bolo fajn:/
/:Bez jedla a pitia nebolo by žitia,
ďakujeme, ďakujeme, všeeeetko bolo fajn:/

Text: V.Adamusová
Foto: V.Adamusová a účastníci akcie