2.2.-5.2.2017 – LP/PT – 50. Slovenský zimný zraz turistov – Ružomberok

Zimný turistický zraz v Ružomberku sa vydaril aj vďaka vždy dobre naladeným  účastníkov zrazu – KST Nižná.
V deň otvorenia zrazu sa oravskí a vychodniarskí turisti rozcvičili tanečnými kreáciami na Ružomberskom námestí  pri známej  country kapele a varenom vínku. Komu bolo málo, mohol pokračovať  v teple ubytovne, kde panovala družná uvítacia nálada.
V piatok ráno po počiatočnej dezorientácii na nedostatočne označených  trasách (farba značkovacích stužiek sa vo vlhkom počasí nedala identifikovať) sa  bežkári a peší  turisti na namáhavej trase posilňovali spevom, výborným jedlom a teplými nápojmi. Po zdolaní vrcholu Malinô Brdo (niektorí aj za pomoci lanovky) šťastlivo dorazili do svojho konečného cieľa – teplej ubytovne. Po výbornej a sýtej večeri si účastníci spestrovali pobyt kultúrnym programom z vlastnej tvorby  a to aj vďaka talentu a obetavosti  zúčastnených harmonikárov a gitaristov.
V sobotu ráno naši účastníci  zrazu opäť vyrazili na snežné trasy pod Malinô Brdo,  respektíve menej zasnežené  trasy v drevenom Vlkolinci, kde sa pristavili aj pri prebiehajúcej zabíjačke.
Niektorí zmorení turisti sa ale šetrili  po predchádzajúcom dní v oddychovacej polohe na večerný vyčerpávajúci kultúrny program.
Po bohatom kultúrnom programe z dielne  organizátorov zrazu na slávnostnom ukončení zrazu sa tancachtiví turisti (hlavne Tí zaslúžilejší) dočkali šantenia na tradičnom „papučovom bále“.
V nedeľu ráno, po absolvovaní sýtych raňajok a vyprataní izieb, sa nižnianskí turisti za doprovodu harmoniky lúčili spevom a krepčením.

Text: H.Vavreková
Foto: D.Feriancová, I.Opát