17.1.2015 – LP Novoťským chotárom 8. ročník

Piatok bol deň rozhodovania sa, kam na bežky v sobotu. Mali sme na výber Žaškov, V.Borové-D.Kubín, Sedliacku Dubovú (veľa našich členov sa rozhodla ísť práve sem),
V poobedných hodinách sa na stránke obce Novoť objavila informácia, že snehové podmienky dovoľujú uskutočniť 8.ročník Novoťským chotárom na bežkách….. No a to rozhodlo. Nakoniec až 12-členná skupinka turistov KST Nižná smerovala ráno o 8,30 hod. autami do Novote.

Bolo to správne rozhodnutie. Silný vietor, ktorý fúkal v noci, ráno ustal a tak sme mali krásne, slnečné, bezveterné počasie počas 24 km trasy. Teplota bola nad „nulou“, takže sneh bol mokrý, poddajný. Bolo to dobre, lebo nový sneh nenapadol a keby boli mínusové teploty, bola by trať zľadovatelá a nebezpečná. Takto sme si celú trať krásnym chotárom obce Novoť „vychutnali“ a prešli ju celú na bežkách, hoci boli krátke úseky aj bez snehu, bežky sme dolu nedali….

„Klobúk dolu“ pred výkonom nášho turistu Jozefa Šefčíka, ktorý v tento deň stál na bežkách 1.-krát. Šiel vynikajúco a tiež hravo zvládol 24 km novoťským chotárom.

V polovičke trasy nás čakalo občerstvenie – vynikajúce špekačky a čaj, no a nechýbali harmonikári, ktorí strhli všetkých pri ohni k spevu. Bolo to krásne, radosť z akcie sa aj vďaka nim znásobila…..
Po príchode do Agropenziónu nás čakal vynikajúci guláš a znovu vynikajúca hudba a spev harmonikárov…. a samozrejme aj nás všetkých….

Text: V.Adamusová
Foto: V.Adamusová