12.3.2023 – LP Nízke Tatry / Čertovica – Jarabá

V nedeľu 12.marca sme sa spolu s turistickými priateľmi z horehronia vybrali na Čertovicu, kde sú kilometre pripravených bežkárskych tratí a rozhodne sme neoľutovali.
Po sobotňajšom prechode orkánu Diethelm, ani ktorý však niektorých neodradil od bežkovačky v Oravskej Lesnej, nastal „deň ako každý druhý“ a predsa úplne iný. Už nádherné mrazivé ráno bolo prísľubom skvelej akcie.
Na Jarabej sme nechali autá, stretli sa so „spolu-pútnikmi“ a autobusom prepravili na Čertovicu. Nazbieralo sa nás snáď aj do 50 a bežkárska „rozkož“ mohla začať.
Za trasu sme si vybrali Veľký čučoriedkový okruh a v cieli v Jarabej sme mali v bežkách cca. 22km.
Podmienky boli excelentné. Čerstvo upravená trať, čerstvý sneh do kopca nepodklzával a v zjazdoch bol sklz primeraný. Zopár stúpaní, ale zväčša bezpečné zjazdy.
Tie „panoramata“ sa tažko opisujú. Boli sme v srdci Slovenska a vôkol seba videli tú nádheru – Vysoké Tatry, Kráľovú hoľu, Nízke Tatry, Skalku, Poľanu, Veporské vrchy, … – mám problém vybrať fotky, aby ich nebolo príliš veľa.
Snáď všetkých nás to „nabilo“ skvelou pozitívnou náladou, s ktorej budeme čerpat niekoľko nasledujúcich dní.
Škoda len, že sa nás nenazbieralo dosť na autobus. Kto nebol a mohol, môže ľutovať, kto nemohol, môže sa pokochať aspoň z fotografií.

Text a foto: J.Šimák

Foto od Ľ.Franka:

Foto od I.Vrobeľovej:

Foto od L.Capka:

Foto od J.Hubovej: