12.2.2023 – LP Gorce / Turbacz (Poľsko)

V nedeľu 12.februára sa uskutočnil ďalší úspešný ročník lyžiarskeho prejazdu poľským pohorím Gorce.
Snehové podmienky boli famózne. Začínali sme, ako zvyčajne na vrchole Obidowa. Časť trasy bola prejazdená skútrami a časť pripravená ratrakom s „vyžehlenou“ bežkárskou stopou. Po nočnom miernom snežení bola na stope tenká vrstva čerstvého prašanu – akurát tak aby sa nešmýkalo na tvrdom podklade a aby zjazdy boli bezpečne pomalé.
Spočiatku bolo zamračené nízkou oblačnosťou, ktorá sa v priebehu dňa striedavo rozpadala a opäť hustla, aby sa po popoludní rozpadla úplne a krajina pod Turbaczom a „blízke“ Tatry sa ukázali v plnej nádhere.
Po trase sme sa počkali, oddýchli a občerstvili najskôr na chate Staré Wierchy a potom na chate pod Turbaczom.
Keďže podmienky boli výborné, išli sme pôvodnou trasou s excelentnými zjazdami do Klikuszowej. V jednom z klesaní sme sa vrátili v čase, keď sme sa takmer opäť stretli s konským povozom, v tomto prípade naštastie v bezpečnom úseku.
V Klikuszowej nás čakalo prekvapenie v podobe nového areálu bežeckého lyžovania s možnosťou nočného bežkovania. Niektorí si ho hneď aj vyskúsali :).
Myslím, že sme absolvovali jeden z najlepších prejazdov Turbacza. Snáď jediným nedostatkom bolo to, že sa nám nepodarilo zaplniť autobus.
Kto nebol, môže sa pokochať aspoň z fotografií.

Text: J.Šimák
Foto: J.Šimák

Foto od Ľ.Franka

Foto od L.Capka