6.3.2022 – LP Oravskou Magurou 51.ročník

V nedeľu 6.marca sa uskutočnil 51.ročník lyžiarskeho prejazdu Oravskou Magurou.
Kôli nedostatočnému záujmu sme autobus do sedla Príslop, kde LP zvykol začínať, nezabezpečovali a netradične sme začali v Tvrdošíne.
Cez Búčnik, po protipožiarnej ceste prešli okolo štefanovskej kalvárie pod Magurku. Tu sme sa rozdelili a časť sa spustila po ceste smerom na Oravskú priehradu a časť pokračovala do sedla pod Magurkou a smerom na Budín. Na „Martuške“ sme sa stretli s tými, čo začínali v sedle Príslop, trochu si oddýchli, pospievali a pokračovali ďalej.
Oba „traverzi“ Budína boli skvele upravené, za čo patrí vďaka nadšencom z Lokce, pod vedenim p.Juraja Huráka. Tento mám odporučil vyskúšat aj okruh okolo Malého Budína, čo bola pre všetkých z nás novinka, musím ale povedať, že skvelá. Za Malým Budínom sme sa opäť napojili na hlavný hrebeň, vrátili ku Budínu a spustili fantastickým zjazdom južným traverzom. Pokračovali pôvodnou trasou okolo „Martušky“, cez Priehyby na Javorový vrch a vychutnali si záverečné úžasné a bezpečné zjazdy na Staré Medvedzie, kde nás v Starej krčme čakalo výborné občerstvenie.
Celková dĺžka tejto trasy dosahovala cca. 30km.
Snehové podmienky na hrebeni Or.Magury boli výborne, zjazdy bezpečné a podľa predpovede to má vydržať ešte najmenej týždeň, takže, ak som niekoho inšpiroval dodatočne, má možnosť ísť to vyskúšať :).

Text: J.Šimák
Foto: V.Adamusová, J.Šimák