30.4.–1.5.2022 – PT Plešivecká planina, Brdárka – Gemer

Výlet na Gemer máme za sebou.
30.4.2022 ,konečne v krásnu slnečnú sobotu autobus, s našim obľúbeným šoférom Ferkom Hrklom, smeroval na Gemer. 50 šťastných turistov išlo spoznávať, pre nás nový, kút Slovenska. Náš cieľ bola Plešivecká planina. Rozdelili sme sa na výkonných a kochajúcich sa.
14km nám bolo treba prejsť z Rakovnice a 24 km z Plešivca. Všetci sme sa stretli v Štítniku. Tešili sme sa z krásneho počasia, z rozkvitnutej krásnej krajiny a pekných výhľadov. Po stretnutí v Štítniku sme sa ponáhľali do Rožňavy, kde sme boli ubytovaní, aby sme poniektorí stihli sv. Omšu, iný si daťdobrú večeru. Pozreli sme si námestie, dali si dobrú zmrzlinu a spokojní sme sa,okolo 20:15, išli ubytovať na hotel Gemer. Večer sme strávili spevom pri harmonike a gitare. ,,Joj ,ako sme si dobre zaspievali,, Ďakujeme Ferko a Romčo. Už nám, takéto chvíle chýbali.,,
Druhý deň výletu, 1.maj, sme po dobrých raňajkách vyštartovali do Brdárky. Dedinky, v ktorej v týchto dňoch kvitne 4000 čerešňových stromov. ,,Myslím si, že ani jedna žena, ktorá si na výlet vzala manžela, tento rok neostala prvomájové tela. Všetky sme boli pod čerešňou pobozkané. „Dúfala som, že to bude pekný zážitok, ale bol ešte krajší ako som čakala. Bola som očarená. Dedinka bola pripravená na príval zvedavých turistov.
Po ceste domov sme za Stratenou, prešli náučný chodník ,,kaňonom Hnilca,, a hlad sme zahnali v Ranči pod Ostrou skalou. Jedlo nás zmohlo. Rozhodli sme sa, že zážitkov máme dosť. Treba nám ísť domov.
Chceli sme sa zastaviť ešte v Liptovskom Hrádku. Nevydalo. Škoda, že ten čas tak rýchlo letí.
Dohodli sme sa ,že tam si niekedy urobíme ďalší výlet. Je tam čo pozerať.

Text: D.Feriancová
Foto: D.Feriancová