18.12.2022 – LP Tvrdošín – útulňa p.Magurkou – Javorový vrch – Tvrdošín

V nedeľu 18.decembra sa uskutočnil prvý lyžiarsky prejazd tejto zimnej sezóny. Ani ranný mráz -10st. neodradil priaznivcov bežiek a túlania sa zimnou prírodou od účasti na prejazde zo Starého Medvedzia okolo Búčnika, cez posledné zastavenia štefanovskej kalvárie na novootvorenú útulňu pod Magurkou.
Snehové podmienky, po čiastočnom piatkovom oteplení, boli výborné. Podklad zvačša pevný a na tom pár centimetrov čerstvého prašanu – čo viac si priať.
V nižších polohách bola hmla príp. nízka oblačnosť, s pribúdajúcimi výškovými metrami, začalo presvitať „azúro“ a príjemne hriať slniečko.
V útulni sme sa zohriali, občerstvili, chvíľu oddýchli a pokračovali do sedla pod Magurkou, Javorový vrch naspäť do Starého Medvedzia.
Zjazdy z Javorového vrchu boli famózne :), sem-tam sa podklad prepadol a o chviľu išiel k zemi aj bežkár. Nikomu sa nič nestalo, a z pádu ostal iba úsmev a dobrá nálada. So spúštaním sme postupne opúštali slnkom prežiarený priestor a vstupovali naspäť do pásma nízkej oblačnosti a chladu.
Myslím, že prvý LP sezóny „nastavil latku“ poriadne vysoko. Kto nebol, može sa pokochať aspoň z fotiek.

Text: J.Šimák
Foto: J.Šimák, J.Ľupták