14. – 17. 2. 2019 – 52. Zimný zraz turistov Police nad Metují

„A to je tá krásná země, země česká“ kde sa tento rok na zimnom zraze 14.-17.2.2019  stretli českí a slovenskí turisti v mestečku na severe Čiech v oblasti Broumovsko – v Police nad Metují.

Cesta autobusom bola dlhá , sychravý výhľad z jeho okien vyzeral že bežky z kufra autobusu ani nevytiahneme, stačilo ale vystúpať do vyššej nadmorskej výšky a ako kopce začali belieť a tak aj nám začala stúpať nálada.

V Hostinci u Doležalú v Hlavňove na nás už čakali domáci, teplá večera, útulná krčmička so zásobou litrov českého piva, teplé postele a ráno… ako spieva Honza Nedvěd… Svetr navíc, rána studí,
když tě první mrazík vzbudí, teplej čaj, než rozhlídneš se, a zas o kousek dál.

Tak sme šli aj my- časť na pešie trasy, časť na bežkárske – do kraja plného pahorkatín, lúk, lesov striedavo listnatých, ihličnatých, popretkávaných dedinami a  osadami s domkami typickými pre sudetský región- pod strechou sa sušilo zrno, na poschodí seno, na prízemí žili ľudia a v zadných stavoch hospodárske zvieratá. V diaľke sa črtal masív Snežky, na opačnej strane najvyšší vrch oblasti Javořích hôr – 880 m vysoký Ruprechtický Špičák s rozhľadňou, po trase sme míňali skalné mestá, skalné „hríby“, v diaľke videli eróziou vytvorené časť skalných stien Broumovsko Teplických skal, na chvíľu sme odskočili na rozhľadňu Čáp kde sa nám celá tá nádhera  ponúkla ako na dlani.

Na tratiach nás doprevádzali domáci bežkárski zanietenci ktorí nám poukazovali ich najkrajšie zákutia a skryté hospúdky. No a večery a dlhé noci sme trávili ako pokračuje Honza Nedvěd v tej istej piesni

Tak jako vítr, trochu jak blázen, ženeš to nocí, ostatní spí, nevidíš nebe, nevidíš na zem,
vidíš pár lidí, co pochopí….

Text: J.Hubová
Foto: J.Hubová, D.Feriancová, J.Šimák