9.4.2017 – PT Nižná – Lučivný vrch – Červená skala – Nižná

Na nedeľu 9. apríla OKST Nižná a obec Nižná pozval všetkých milovníkov pohybu na čerstvom vzduchu na 13 km prvú pešiu túru sezóny 2017 a to z Nižnej po žltej TZ cez Lučivný vrch do sedla „Za Lučivným“, pokračujúc po modrej TZ smerom na Podbieľ a po asi 1 km s odbočením na Červenú skalu, kde nás čakala „opekačka“ z vlastných zásob.

Kto prišiel o 8,30 hod. v Nižnej na nástupište, kde bol spoločný štart, isto nebanoval. Už ranné počasie sľubovalo, že bude výborne. Hneď za dedinou sa ukázalo slnko, vietor si dal dnes „pauzu“ a tak sme si pohodovou chôdzou podľa plánu vychutnávali pobyt v prírode so zastávkami, aby sme si spočiatku 18-členná skupinka urobili aj spoločné fotky. Niektorí sme spojili príjemné s užitočným a nazbierali sme si jarné bylinky (podbeľ, prvosienky, pľúcnik lekársky, žihľavu).

Po príchode na Červenú skalu nad Podbielom sa chlapi postarali o ohník, aby sme si mali kde pripraviť „nedeľný obed“ z vlastných zásob . Počas opekania neskutočných dobrôt prichádzali ďalší turisti, a tak sa nás nakoniec stretlo takmer 40, z toho 6 detí. Znovu škoda, že sa akcie zúčastnilo málo „nižňancov“, pre ktorých sme túto krásnu akciu zaviedli. Dúfame, že v ďalších ročníkoch sa k nám pridajú viacerí….

Občerstvili sme sa, podebatovali, pokochali sa nádhernými výhľadmi, pofotili sa, výborne sme si oddýchli a zrelaxovali každý ako dlho chcel. Cesta späť bola plánovaná cez les traverzom Lučivného mimo TZ späť do Nižnej, čo využila väčšia časť účastníkov. Dosť veľká skupinka sme sa dali nahovoriť Dankou Lukáčekovou ísť do Nižnej cez Podbiel. Mali sme možnosť ísť po novom chodníku, ktorý podbielanskí turisti urobili, aby prístup na Červenú skalu z Podbiela bol miernejší a vyhol sa blatistému terénu. No a vedie krásnou prírodou okolo vodopádu s krásnymi výhľadmi na Podbiel a jeho okolie. Mali sme možnosť zažiť prechádzku po „oddychovo-relaxačnej“ trati v Podbieli, ktorá vedie popri Orave. Super miesto na oddych a relax….. Po „kávičkovej sieste“ u Danky Lukáčekovej sme sa idúc stále popri Orave takmer večer vrátili do Nižnej.

Krásna nedeľa za nami……

Text a foto: V.Adamusová