15.7.2017 – Stretnutie priaznivcov nízkotatranskej prírody na chate generála M.R.Štefánika pod Ďumbierom

V sobotu 15.7.2017 organizovala RR KST Orava výstup na chatu M.R.Štefánika. Predpoveď počasia neodradila 52 odvážnych turistov, toho 8 mladých ľudí do 18 rokov. V autobuse nechýbala dobrá nálada a pozitívne myslenie (veď tam hore máme našich patrónov, čo nám zabezpečia pekné počasie – a tak aj bolo)

Začínali sme na stredisku Srdiečko. Tu nám už svietilo slniečko. Po zvážení, ktorou trasou pôjdeme, rozdelili sme sa na skupinky. Časť sa vyviezla s lanovkou na Chopok, ostatní  to dali na pešo. Vrchol Chopku bol zahalený v hustej hmle. A čo urobí turista ? Ide s rešpektom za každého počasia. To sa nám postaralo o krásne zážitky. Hlavne na Ďumbieri ukázalo slnko svoje čaro a my sme sa mohli pokochať peknými výhľadmi. K tomu „bonuštek“ – dva kamzíky naučené pózovať.

Na chatu M.R.Štefánika dorazila časť našej delegácie o 12,00,hod., kde bol slávnostný ceremoniál pri príležitosti 137. výročia narodenia M.R.Štefánika.

Postupne tu poprichádzali všetky naše partie. Osviežili sme sa dobrým guľášom, kávičkou a pivkom. 19 členov pokračovalo smerom na Čertovicu, ostatní po zelenej značke ku Trangoške. Opäť menší oddych pri pivku ,kávičke ,ale aj dobrom jedle a v družnej debate o zážitkoch z prekrásnej túry.

Cestou domov  na Čertovici  už čakala  ďalšia spokojná partia našich turistov. V autobuse sa spievalo od radosti, že dážď a búrky, ktoré nám SHMÚ  sľuboval -neboli.

  „Život sa podobá krásnemu, hoci namáhavému a vyčerpávajúcemu výstupu na horu. Čím vyššie sa bude vystupovať, tým čistejšia je pramenitá voda, tým belší sneh, jasnejšie nebo, tým čistejšia duša človeka.“  /Mauro/

Text: Ľ.Boková
Foto: viacerí účastníci