1.10.2017 – PT – Vysoké Tatry / Bystrá

Hovorí sa: „Svet okolo nás je plný nádherných prírodných javov,nad ktorými zastane rozum a srdce pookreje,ak ich dokážeme vidieť.“

Mohli sme sa o tom presvedčiť na turistickom výlete vo Vysokých Tatrách,ktorý zorganizoval OKST Nižná.
Predpoveď počasia zabezpečila pomerne vysokú účasť členov aj sympatizantov rôznej vekovej kategórie v počte…..Vysoké Tatry a blízke okolie poskytuje návštevníkom širokú paletu možností výletov.
Naším hlavným cieľom bol najvyšší vrch Západných Tatier Bystrá 2248 m.n.m. Časť členov prešla okolie Štrbského plesa, Hrebienka, Zamkovského chaty, Popradského plesa, pozreli si jeden z najnavštevovaneších vodopádov – vodopád Skok nachádzajúci sa v Mlynickej doline. Vodopád padá zo skalnatého brehu 1789m.n.m.,tvorí ho rieka Mlynica.
Výstup na Bystrú začal na parkovisku v Podbanskom. Po modrej značke sme sa dostali do Kamenistej doliny.Informácia o tom ,že je to „medvedie teritórium“, trošku zvýšilo našu opatrnosť, ale neubralo na dobrej nálade. V dolnej časti doliny sa nachádzajú mohutné bočné morény,potom rozsiahla poľana a očarujúce úbočia. Kamenistou dolinou tečie rovnomenný potok,popri ktorom ide aj chodník.Po približne 3,5hod.sme sa dostali do Pyšného sedla,ktoré je treťou najnižšou zníženinou tatranskej horskej bariéry. Pocity boli super-pred nami výhľad na Červené Vrchy, vpravo Veľká Kamenistá a vľavo „utešený chodník“ na Bystrú. Tu sa sa rozdelili aj naše spoločné chodníčky – časť členov zišla späť do doliny, ostatní pokračovali na Bystrú.
Bystrá ponúkla nádherné výhľady na všetky strany hlavne na majestátny Kriváň. Ďalej pokračovali po žltej do Bystrej doliny popri najvyššie položených plesách v Západných Tatrách  Bystré plesá. Tí zdatnejší to dali cez Klin, Končistú do Ráčkovej doliny. Myslím si ,že každý, kto sa zúčastnil tejto skvelej akcie bude dlho čerpať tú pozitívnu energiu,čo nám príroda dáva.Nakoniec sme sa všetci v dobrom zdraví po náročnej túre stretli v autobuse a “ hurá domov“.

Text: Boková Ľ.
Foto: Boková Ľ., Feriancová D., Capko R.