7.2.2016 – Prechod Skorušinou – 49.ročník

V nedeľu 7.februára sa uskutočnil už 49. ročník prechodu Skorušinou organizovaného turistickým oddielom pri TJ Nižná.
Kedže tento rok nám perinbaba príliš nepraje, bežky museli ostat doma a bol to iba peší prechod, čo sa odrazilo aj na nižšej účasti – bolo nás 24 nadšencov.
Počasie však bolo ako stvorené na príjemnú pešiu túru. Bezoblačna obloha poskytovala krásne výhľady, teplota nad nulou prispela k tomu, že v niektorých stúpaniach išli bundy dole a šľapali sme iba v košeliach.
Trasa bola aj tento rok zmenená a pre niektorých úplne nová. Štartovali sme z Vitanovej a plynulým stúpaním na vrcholovú stanicu vleku SKI Vitanová. Po chvíli oddychu a kochania sa výhľadmi na Babiu Horu, Belianske, Poľské a Západné Tatry sme pokračovani miernym stúpaním na Vajdovku, kde nás privítal výhľad na panorámu Oravy – Oravskú Maguru, Oravské Beskidy, Pilsko, Babiu Horu, Policu, čo sme opať využili na krátku prestávku. Ešte asi 30 minút pozvoľného stúpania a boli sme na vrchole Skorušina, kde sme sa napojili na červenú turistickú značku z Oravíc. Občerstvili sme sa z vlastných zásob a už všetkym známou trasou pokračovali do Nižnej. Cestu z Oslieho vrchu po Biednu nám spestroval výhľad na Roháče, Chočské vrchy, Oravskú Maguru a časť dolnej Oravy. Počas finálneho klesania vlekom do Nižnej sa nám už zbiehali sliny na klobásku čo nás už čakala v cieli, a keď sme sa konečne posadili, viacerí si veru od úľavy vydýchli. Aj napriek tomu, že sme neboli na bežkách, sa nám všetkým 49. prechod Skorušinou veľmi páčil a boli sme spokojní.

Text: J.Šimák
Foto: J.Lupták, L.Capko