28.5.2016 – 53. Stretnutie čitateľov časopisu „Krásy Slovenska“

Pred 95 rokmi v roku 1921 vznikol vo vtedajšom Liptovskom Svätom Mikuláši časopis Krásy Slovenska. Jeho heslom bolo „Poznať si svoju otčinu!“. Časopis prežil dodnes všetky režimy a búrlivé obdobia 20. storočia a v súčasnosti stále združuje okolo seba ľudí, ktorým naša krajina nie je ľahostajná a majú ju radi.

Na Veľkej Javorine pri Holubyho chate sa konalo 28. Mája 2016 už 53. stretnutie čitateľov časopisu KRÁSY SLOVENSKA, ktorého sme sa za región Orava zúčastnili aj my v počte 30 turistov: 9 za KST Námestovo, 6 za KST Dolný Kubín a 15 za KST Nižná.

Škoda, že možnosť zúčastniť sa takej krásnej akcie, ako býva stretnutie čitateľov „Krás Slovenska“ využilo len 30 milovníkov prírody a autobus „Feribus“ sa tak na 100% nevyužil.

Ráno o 05.00 hod. sme odchádzali za dažďa, opustením Oravy už bolo počasie krásne a vydržalo nám celý deň. Iba krátky, prudký lejak poobede trochu narušil program a „zahnal“ nás do Holubyho chaty, kde sa o dobrú náladu postaral náš šofér Ferko so svojou harmonikou. Sila slnka za chvíľu všetko napravila a akcia pokračovala ďalej.

Naši účastníci sa rozdelili na dve skupiny. Prvá – 13-člnenná skupina začala výstup po modrej turistickej značke na Veľkú Javorinu v obci Cetuna. 17 účastníkov využilo autobus až k Holubyho chate do centra stretnutia. Kým prišla do cieľa prvá skupina, my sme si vychutnali hrebeň Veľkej Javoriny a program, ktorý nám organizátori pripravili. Asi 1/3 z nás pokračovala do Starej Turej po žltej značke,   ostatní sme využili opäť „Feribus“. Domov sme sa vracali všetci veľmi spokojní, čo sa odzrkadlilo aj na výbornej nálade v autobuse….

Ešte taká malá poznámka: 95 rokov žije časopis, toľko žije aj najstarší účastník stretnutia, 95-ročný pán Július Krajčí z Bratislavy. Zo žien bola najstaršou účastníčkou 91-ročná pani Marta Trebatická z Trenčína (viď jedna z fotiek)

V roku 2017 54.stretnutie sa uskutoční vo Svidníku pri rozhľadni na Čiernej hore.

Text: V.Adamusová
Foto: účastníci akcie