28.-31. január 2016 – 49.ZZT Banská Štiavnica

Koniec januára patril aj v tomto roku stretnutiu turistov z celého Slovenska na zimnom zraze, ktorý sa v tomto roku konal v krásnom historickom baníckom meste Banská Štiavnica. Krásna príroda a predpoklad dobrých snehových podmienok predurčovala veľkú účasť turistov na tomto zraze. Aj tak bolo….. Záujem o tento zraz bol veľký, z KST Nižná a Námestovo sa ho zúčastnilo spolu 76 turistov. Z celkového počtu takmer 1300 účastníkov náš klub bol vyhlásený za najpočetnejší (46 osôb), za čo  sme boli aj ocenení na slávnostnom ukončení zrazu.

Vynikajúce podmienky po každej stránke nám pripravili skúsení organizátori zrazov pod vedením predsedu zrazu Ing.Miloša Zimana z KST Vyhne. Spolupráca s ním bola výborná už pred zrazom, tiež počas celého zrazu, za čo mu touto cestou chcem veľmi pekne  poďakovať. Vďaka nemu  prežila celá naša skupina k spokojnosti 4 krásne dni v tomto krásnom, históriou opradenom meste a jeho okolí. Keby ešte počasie prialo a bol aj sneh, tak si ani neviem predstaviť tú maximálnu spokojnosť každého účastníka. Aj keď nám v piatok ráno pršalo, ďalší deň bola celodenná hmla, radosť z tvárí aj tak žiarila. Bežky nahradili pešie potulky po prírode, ktoré tiež majú svoje čaro. „Bodku“ za každým dňom urobili večerné stretnutia pri harmonikách, gitarách vo vestibule stredoškolského lesníckeho internátu, kde bolo ubytovaných (včetne nás) cca 350 turistov. Hralo, spievalo a tancovalo sa každý večer do nie neskorých večerných hodín, ale do skorých ranných hodín.

Nemôžem nespomenúť ešte stravu na tomto internáte. Ja som od r. 1993 ešte ZZT nevynechala, takže môžem porovnávať. To som ešte nezažila, aby jedlo bolo nielen vynikajúce, veľa (aj chlapi mali čo robiť celé skonzumovať), ale aj oku lahodiace. Mali by sa všetky školy prísť pozrieť, aby videli, ako má stravovanie školách vyzerať…..

Len pre informáciu, budúci rok sa stretneme v neďalekom Ružomberku na 50. ZZT…

Text: V.Adamusová
Foto: V.Adamusová, I.Opát, A.Mazániková