25.9.2016 – PT Veľká Fatra – Muráň, Tlstá, Ostrá

V nedeľu 25.9. sa  prišlo s letom do Veľkej Fatry rozlúčiť 22 turistov z Oravy. Ranný autobus nás polodriemajúcich priviezol do krásnej fatranskej obce Blatnice –vstupnej brány  16 km dlhej Gaderskej doliny.  Neďaleko sa nachádzajú zostatky Blatnického hradu  – vedeli ste že kúsok z jeho histórie sa nachádza na dvoch opačných kontinentoch v rukách prezidentov Busha a Putina?

Sú to repliky meča statočného šuhaja  Blatoňa, ktorý ním ochránil veľkomoravské knieža Mojmíra a Pribinu pred rozzúreným turom a ktorý daroval prezident  Gašparovič  ďalším veľmožom-prezidentom USA a Ruska.  Tamojšie čarokrásne končiny si vybrali aj režiséri na natáčanie viacerých slovenských filmov – napr. aj Jánošíka.

Začali sme stúpať v skorých ranných hodinách na fatranské končiare Tlstú (1373 m .n.m )a Ostrú(1263 m.n.m.). Pomerne rýchlo sme sa roztrieštili na menšie skupinky a zvolili rôzne varianty výstupu: poniektorí šli do Mažarnej jaskyne- 130 m dlhej puklinovej jaskyne v skalnom vápennom previse.

Poniektorí v smere Ostrá – Muráň – Tlstá a ďalší Tlstá – Ostrá – Blatnická dolina. Cestou sme sa teda v tých  kopcoch stretávali a vymieňali dojmy :  z vrcholu Ostrej viditeľné „more“ mliečnej hmly prevaľujúcej sa v celej kotline s nádhernou panorámou vrcholkov Malej Fatry , stúpanie zo sedla na Ostrú s pomocou reťazí do skalného okienka, ktoré vyzeralo  že telnatejší turisti sa cezeň nepretlačia, skalné „mestá“ kde sme videli kamzíkov, stromy bizarných tvarov- poskrúcaných dokopy- aj 4-5 stromov žijúcich takto v symbióze, rastúce sa najnepravdepodobnejších miestach, s koreňmi  obkrútenými okolo balvanov len aby našli skúsok živnej pôdy pre rast, vysoké kolmé skalné steny, lesné chodníčky pokryté  ešte vlaňajším lístím – a už očakávajúce tohtoročnú spŕšku jesennej nádielky.

Pomaly sme poschádzali k autobusu- teda samozrejme tí šikovnejší stihli nejaké to pivečko či kávičku v blízkom penzione a už sme  len v dobrej nálade docestovali šťastne domov.

Dnes už do našich končín zavítalo babie leto, ešte to poznať len podľa chladných rán, o byľku ostrejšieho vzduchu ale čochvíľa to začne naplno farbiť do jesenna  – čas na jesenné prechádzky a potulky pre nás všetkých –milovníkov prírody. Takže niekde na horskom chodníčku – dovidenia!

Text: J.Hubová
Foto: M.Benian