24.4.2016 – PT50 – Trojhrebeňová 50tka

Je ráno 24. apríla, roku 2016. Vonku je upršaný a usnežený čas a traja fanatici sa chystajú do tohto nehostinného počasia, aby vstúpili do druhého ročníka tzv. Oravskej päťdesiatky. Janči s Ďurim šľapú z TS a moja maličkosť z NO. Približne o 9:15 sa stretávame na hrebeni, v blízkosti sedla Magurky.

Potom už pokračujeme spoločne a cesta nám rýchlo ubieha. Postupne obchádzame Budín z juhu, pokračujeme cez Šubovku, Javorovú a medzitým nám  krásne sneží a trošku pofukuje vietor. Ako zostupujeme na Oravský Podzámok, sneh sa premieňa na dážď. V Podzamku si ideme sadnúť na pivečko do pivovaru pod hradom.
13:20 odchádzame na našu ďalšiu púť cestou a necestou v ešte oklieštenejšej zostave. Dnešný oslávenec Ďuri sa rozhodol v Podzámku skončiť. My dvaja sa opäť driapeme do kopca na Suroviny a po nádherných lúkach, žiaľ, bez výhľadov, sa dostávame o 16:00 nad Malatinú. Zavše sneží, zavše zafúka, no my pokračujeme neustále vpred, a tak nám nenápadne z kilometrov ubúda. Za najväčšieho nepriateľa považujeme blato, ktorému musíme neustále čeliť, nachádzať rôzne varianty obchádzok, ale človek si poradí. Pokračujeme cez Veľké Borové, Malé Borové, obchádzame Kopec, kde je vyše 10 cm snehu. Rýchlejším tempom zostupujeme a nad Baňami nám prichádza oproti Ďuri na bicykli. Keďže sa už stmieva, schádzame ešte rezkejšie. Dnešný perný deň zakončujeme o 20:30 pri chutnom guľáši a pive v Oravskom Bielom Potoku u Pavčovcov.

Text: Lupták J.
Foto: Lupták J., Pavčo J.