20.3.2016 – LP Králiky / Skalka pri Kremnici

Kremnické vrchy na záver sezóny, ako čerešničku na torte, sme si dopriali poslednú bežkovačku tohtoročnej zimnej sezóny v kremnických vrchoch.
Kopírujúc stopu námestovských kamarátov spred dvoch týždňov vyrazila naša 18 členná skupina z Králikov smerom na Skalku.
Citeľne už bolo poznať, že ľudia v mestách dali prednosť príchodu jari – na tratiach sa pohybovalo len pár osamelých vytrvalcov; lyžiarske vleky tiež fungovali už iba pró forma pre pár jednotlivcov. Len hore na Skalke sa súťažilo ostošesťsto – juniorská mládež má vždy dostatok elánu a zdravej súťaživosti.

Aj my sme mali v skupine mladých adeptov na majstrov – dvoch bratov z Trstenej – ktorým to (ako sa priznali) ako začiatočníkom na bežkách frčalo parádne.

A tak sme sa roztrúsili po stope vo väčších a menších skupinkách, občerstvovačku v kolibe v penzione Guldiner sme si dopriali až na dvakrát, keďže sľúbená Jankova chata Cabadajka sa ukázala ako neobývaný zrub. Navštíviť sa ju ale oplatilo- niektorí si ju už vyhliadli ako možný nocľah počas letných cyklotúlačiek, niektorí sme poobdivovali nástennú kresbu namaľovanú uhlíkom z kozubu vo vnútri chatky.

Kremnická stopa je ideálna pre všetky vekové kategórie, pre ľudí rôznej fyzickej kondície- je dobre značená, sú na nej početné odpočívadlá, má širokú stopu takže v zákrutách a rýchlych zjazdoch je  minimálne riziko, že sa bežkári ocitnú na jednej kope ak to jeden „neustojí“.

Skalka je v nadmorskej výške 1252 m , má takmer 60 km bežeckých tratí – takže  poskytuje pomerne dlhé obdobie v roku  športové vyžitie .

Bežky už ale pomaly zbavíme nánosov vosku, vysušíme bežecké topánky a nostalgicky ich zavesíme na klinec- až do ďalšej sezóny.

Všetkým turistickým priateľom prajeme pokojné Veľkonočné sviatky.

Text: J.Hubová
Foto: D.Hajdučík