13.3.2016 – PT Ząb – Gubalowka – Witów – Vitanová

S nedeľou majú členovia turistického oddielu spojenú nejakú túru a inak to nebolo ani v nedeľu 13.marca. Plánovanú túru na trase Ząb – Gubalowka – Witów – Vitanová nezastavilo ani počasie. A to veru bolo také, že by „ani psa vonku nevyhnal“; pri odchode z Tvrdošína popŕchalo, so stúpajúcou nadmorskou výškou sa dážd miešal so snehom a pri príchode na štart trasy v Ząb-e už iba snežilo.
Nazbieralo sa nás 15, čo bolo, pri daných vstupných podmienkach, viac než dosť.
Viditeľnosť chvíľami na pár metrov, chvíľami viac, a na Gubalowke sa nám dokonca naskytol aj výhľad na Zakopané a Poľské Tatry. Pri schádzaní z Gubalowky to miestami vyzeralo aj na bežky.
Kedže značený turistický chodník do Witowa na jednom úseku klesá pomerne strmo, hľadali sme variantu, ktorá by bola schodnejšia, keď pôjdeme niekedy na bežkách. Variantu sme síce našli, ale nie do Witowa 🙂 – naštastie sme sa obadali včas a plánované kilometre sa nám natiahli iba trochu.
Vo Witowe, v reštaurácii pri lyžiarskom stredisku, sa občerstvili aj posilnili a nažhavení pokračovali ďalej. Odhodlanie bolo dokonca také, že prekonalo aj vábenie zvezenia sa lanovkou. Všetci sme si stúpanie z Witowa vyšlapali po vlastných.
Na Vyšných dieloch sa odpojili zo značenej turistickej trasy a po zvážniciach pokračovali smerom do Vitanovej.
V závere viacerí konštatovali, že v podobnom počasí ešte nešli, ale napriek tomu boli veľmi spokojní – možno aj preto, že trasa mala nakoniec namiesto uvedených 20km, až 27km a vylúčilo sa teda viac endorfínov :).

Text: J.Šimák
Foto: M.Benian, P.Papp, J.Lupták