12.6.2016 – Na bicykli do Párnice „za baraňou mňamkou“…

Tak, ako nečakane a netradične vznikla táto cyklotúra, taký nečakaný a netradičný bol celý deň. O 9,00 hod. od Tesca v Tvrdošíne vyštartovalo na bicykli sedem „medvedžanov“, v Nižnej sa k nám pridali dvaja „nižňanci“, v Podbieli dve „podbieľanky“ a tak v skupinke 11 cykloturistov sme sa spolu vybrali do Párnice za baraními dobrotami. Času bolo dosť, tak sme si cestu za výborného teplého a slnečného počasia vychutnávali pomaly, v Dolnom Kubíne sme odbočili na Gäceľ , cez Oravskú Porubu sme pokračovali do Veličnej (nečakané stretnutie dvoch bratov Babničovcov –viď foto) a do Párnice. Vladko Hollý nás zaviedol ku stavbe domu jeho syna na začiatku dediny, kde nás, tak ako sa patrí, privítal Vladko junior. Po krátkej prestávke sme sa všetci vybrali k nášmu „hostiteľovi“ Jánovi Chovancovi do domu č.114 na jeho gazdovský dvor. Tam nás už čakali štyria cyklisti z Dolného Kubína. Boli aj takí, ktorí nebicyklujú, akcie sa chceli zúčastniť, tak prišli v počte 7 vlakom a autom.
O 13-tej hod.  naša speváčka Danka spevom a vinšom za nás všetkých pogratulovala nášmu hostiteľovi k nedávnym narodeninám a blížiacim sa meninám, čím „odštartovala“ akciu a mohli sme sa pustiť do konzumácie baraních a iných dobrôt, ktoré pre nás pripravil Janči s pani kuchárkou Helenkou: baraní guláš, máčanka, rebierka a vnútornosti, šišky, ovčí syr… (čo je veľa-to je moc) No a potom sme jedli, pili, spievali a tešili sa zo stretnutia, z počasia a zo všetkého, čo nás v tento zvláštny a výnimočný deň stretlo. Na pamiatku náš turistický klub dostal od „gazdu“ knihu o Párnici aj s venovaním. Na cestu späť z Párnice sme sa rozhodli využiť vlak, niektorí pred 16-tou – iní pred 18-tou hodinou.

Keď som na druhý deň „Jančimu“ ďakovala za všetko, tak ma popýtal, aby sme si túto akciu zaradili do plánu aj na r. 2017, alebo aby cyklotúra „Okolo Oravskej Magury“  išla opačne, t.j. cez Oravskú Lesnú do Zázrivej s ukončením v Párnici u neho na dvore.  A že o rok to budú bryndzové halušky, pirohy….. Neubránila som sa úsmevu….

Text a foto: V.Adamusová