8.3.2015 – LP Gorce / Turbacz (Poľsko)

V nedeľu 8.3.2015 sme sa po dvojročnej odmlke opäť vybrali do pohoria Gorce , ktoré leží na severe, v blízkosti Nowego Targu.
Za mrazivého, ale slnečného rána sa na 25 kilometrovú  trať vydalo 45 účastníkov. Začiatok trate bol zľadovatený a navyše fúkal čerstvý západný vietor. Všetko sa však zmenilo od najbližšieho lesíka. Kvalita snehu sa výrazne zlepšila, v týždni  totiž pripadli ďalšie centimetre nového snehu a v závetrí sme si vychutnávali už len slnečné lúče, ktoré naberali na svojej intenzite. Snehová pokrývka sa pohybovala  v rozmedzí  10 až 100 cm výborného snehu. Prvé občerstvenie bolo na Starych Wierchoch (980m), kde sa nachádza ubytovňa s občerstvením. Kto nepohrdol, dal si hriate pivo so sirupom, samozrejme za zlotuvky. Ďalej sme pokračovali na vrch Turbacz (1310m, ako naša Skorušina), to bol najvyšší bod nášho prejazdu a tesne pod ním sa nachádza ďalšia ubytovňa s občerstvením.
Potom nasledovali už len zjazdy, alebo „čivavy“ do Klikuszowej, ktoré boli vplyvom topiaceho sa snehu pomalšie a zároveň bezpečnejšie ako inokedy. Skútristov  bolo pomenej, no objavili sa nejakí štvorkolkári  a dva konské záprahy so saňami.  Poliaci sa polepšili a z Obidowej  na Turbacz  majú technicky upravenú dvojstopu, doplnenú o nové informačné  tabule. Celú atmosféru tohto lyžiarskeho prejazdu umocňovali nádherné, priam božské výhľady hlavne na Vysoké Tatry, ktoré boli viditeľné od západnej – roháčskej až po východnú – beliansku časť. No nedá mi nespomenúť Babiu Horu, Pilsko, Paráč, Rozsutec, Choč, ….jednoducho nádhera.

Tak na budúce  priatelia.

Text: L.Capko
Foto: L.Capko, P.Papp, A.Beloritová