26.4.2015 – PT50 – Trojhrebeňová 50tka

V nedeľu 26.apríla sa v náhradnom termíne uskutočnil 50 kilometrový prechod niekoľkými horskými hrebeňmi Oravy – Oravskou Magurou a Chočskými vrchmi.
Prechod sme začali v Tvrdošíne a cez Javorový vrch, Budín, Javorovú zišli do Dolnej Lehoty, kde sme sa občerstvili, niektorí odpojili, niektori pripojili a pokračovali hrebeňom ponad Pribiš na Mladú horu, Tri sosny, Malatinú, Veľké a Malé Borové, popod Kopec do Oravského Bieleho Potoka.
Na prechod sa odhodlalo 9 účastníkov, z toho 3ja to prešli celé.
Počasie nám prialo aj ked apríl sa nezaprel. Dopoludnia bolo príjemne teplo, slnečne, pofukoval mierny vietor. Počas cesty sme mali možnosť pozorovať rôzne štádia nastupujúcej jari – dole bolo všetko zelené, kvitli prvosienky, pučali stromy. Na Budíne boli ešte, miestami aj súvislé, snehové polia a prekvapil nás záhon snežienok. Poobede, v druhej časti trasy, sa zamračilo, začalo popŕchať a od Choča a Prosečného sa hnala búrka. Tá nás naštastie minula a ostali po nej iba nádherné dúhy. Od Príporu po Kopec nás opäť čakala chuťovka v podobe súvislej snehovej pokrývky ( bežky by sa zišli ), ktorá mala miestami aj 50cm. Začalo sa už aj stmievať. Do cieľa sme už museli ísť s čelovkami. Stálo to však za to – kúsok pred kótou Bane bolo možné vidieť Oravský Hrad v nočnom osvetlení. Do Bieleho Potoka sme dorazili okolo 21:30, niektorí s odhodlaním, že už nikdy viac :). GPS ukazovalo čosi cez 53km, takže nebolo treba pokračovať skrz hrebeň Skorušinských vrchov do Tvrdošínu/Nižnej, ako bolo pôvodne plánované.
Budúcnosť ukáže, či to bol nultý ročník, alebo iba jednorázová akcia.

PS: Účastníci ktorí máte nejaké foto z prechodu, pošlite ich prosím na kst@nizna.sk. Ďakujem.

Text: J. Šimák
Foto:L.Pindiak