21.3.2015 – Rozlúčka so snehom na našej chate LÁTANÁ v Roháčoch

Už v piatok 20.3.2015 – prvý jarný deň – sa 9 dospelých a 3 deti Bebejové vybrali Látanou dolinou na našu chatu Látaná, aby sa na druhý deň v sobotu 21. marca spolu s ďalšími 52 turistami „rozlúčili“ so snehom. A ozaj bolo sa s čím lúčiť, pretože v Roháčoch ešte naplno panuje zima a je tam vyše 100 cm snehová nádielka. Výborné boli podmienky pre bežkárov, ale aj pre peších turistov. Bežkári v ranných hodinách sa trochu trápili, lebo sneh bol primrznutý, ale o to bola väčšia radosť cestou späť, sneh už bol poddajný, čo bolo dobré, nebol rýchly a tak sme si zjazd mohli na koniec bežkárskej sezóny vychutnať ako sa patrí.

Po príchode na chatu nás už čakala vynikajúca fazuľovo-šošovicová polievka a pečené zemiaky, ktoré nám pripravili tí, čo  prišli na chatu už v piatok. Nakoľko nám počasie neskutočne prialo, niektorí sme sa vybrali na Lúčnu. Keďže chodník na Lúčnu nebol vôbec vyšliapaný a sneh bol hlboký, vybrali sme sa po snežnicovej stope skialpinistu, ktorá nás priviedla až pod Rákoň. Cestu späť sme zvolili po žltej značke späť do Látanej doliny. Aj keď sme sa snehom brodili, bol to pekný výlet. Pri chate nás vítala skupinka so spevom pod vedením našej speváčky Danky Lukáčekovej. Spev za doprovodu gitaristu skupiny Kredenc Jána Kuniaka pokračoval v chate až do odchodu posledných.

Dnešný deň nebol len „rozlúčkou so snehom“ , ale aj „rozlúčkou s chatárom Bohdanom Vilčinským“, ktorý sa o chatu staral 10 rokov a dnes ju spoločnou akciou „starého a nového chatára“ definitívne odovzdal do rúk nového chatára Jána Jurinu, ktorého meno je už tiež vyryté na „doskách doterajších chatárov“. Želáme Ti Janko, nech sa Ti darí v tejto práci, nech sa Ti darí chatu zveľaďovať a udržiavať v dobrom stave pre radosť a spokojnosť všetkých, ktorí ju navštívia….

Text: V.Adamusová
Foto: V.Adamusová, E.Križo, R.Janotík