12.-15.2.2015 – XIV. český zimný zraz turistov v Telči

V dňoch 12.-15. februára 2015 sa 58 turistov z Oravy (spoločne z KST Nižná, Námestovo a Dolný Kubín) zúčastnilo XIV. českého zimného zrazu turistov v českom krásnom historickom meste – v Telči. Oravci sa stali najpočetnejšou skupinou celého zrazu, za takúto veľkú účasť sme boli na „papučovom bále“ aj vyhodnotení a odmenení vínkom a veľkou štangľou  salámy, ktorá nám dobre padla v autobuse cestou späť zo zrazu domov.

Bežkárske trate boli pripravené v Českomoravskej vrchovine, kde najvyšší vrch Javořice meria 837 m. K tomuto vrchu sme sa počas 2 dní na bežkách dostali po nenáročnom výstupe za výborných snehových podmienok a výborného počasia, hoci nám slnko počas celého zrazu nesvietilo.  Pri vrchole Javořice bolo pripravené občerstvenie, ktoré dobre padlo pred nádherným zostupom po lesných cestách do cieľa v obci Lhotka, pre niektorých až v Telči, kde sa museli bežky zložiť a ísť do mesta pešo. Mesto a jeho blízke okolie bolo celkom bez snehu, čo bolo zasa dobré pre „pešiakov“ počas peších túr po meste a jeho okolí.

14.február bol dňom „Masopustu“– kúzelné slovo, ktoré prináša obdobie plné pestrofarebných masiek, spevu (tu si prišla na svoje naša speváčka Danka Lukáčeková), tanca, zábavy a ľudí, ktorí sa chcú baviť a zabudnúť na zimu. Súčasťou je pochovanie basy a „odchod“ do pôstnych dní…No a my sme toto všetko mali možnosť zažiť priamo na historickom telčskom námestí Zachariáša z Hradca.

Okrem 5 turistov z Námestova sme boli všetci ubytovaní v hoteli Antoň, kde sme mali okrem vynikajúceho ubytovania aj výborné podmienky na spoločné večerné posedenia, ktoré nám spríjemňovala aj harmonika nášho šoféra Feriho a gitary Ivana Opáta  a Romana Sivého. K veselej nálade prispeli aj „cigánky-turistky“(viď foto)….

Potešiteľná správa zaznela na slávnostnom ukončení zrazu, že v roku 2016 bude slovenský zimný zraz turistov v Banskej Štiavnici….
Dalšie foto, od Ľubomíra Škumáta, je možné pozrieť tu

Text: Adamusová V.
Foto: Adamusová V., Opát I., Feriancová D., Števonková D.