6.2.2014 – 9.2.2014 LP/PT 8. Medzinárodný zimný zraz turistov Králíky

V dňoch 6.februára až 9.februára sa v Králíkoch v Českej republike uskutočnil 8. medzinárodný zimný zraz turistov. Z nášho OKST sa nás zúčastnilo 6 členov. Celkovo zo Slovenska bolo asi 130 účastníkov ( z Oravy asi 16 ).
Táto zima nedala usporiadateľom šancu, a snáď na jednu výnimku, sa všetky pripravené lyžiarske trasy museli ísť pešo, čo však bolo kompenzované krásou kraja a trás.
Prvý deň sme si vybrali trasu začínajúcu v Poľsku a cez Černú horu na Králický snežník, odtiaľ pokračovali cez Malý snežník a Trojmorski Wierch/Klepáč do Dolní Moravy. Ako maximálni optimisti sme si do autobusu pribalili aj bežky, avšak po príchode na začiatok trasy nám bolo jasné, že by to bola príťaž a radšej sme ich nechali voziť sa v autobuse. Spočiatku bolo počasie nádherné a tomu zodpovedali aj okolité bližšie či vzdialenejšie výhľady. Podľa informácie sprievodcu sme videli aj vrchol Snežky v Krkonošiach.
Druhý deň sme išli „bunkrovou trasou“ z Mladkova cez Suchý vrch a Bukovú horu do Mlýnického dvora. Počasie bolo ešte lepšie ako včera; výhľady boli úchvatné. O „odborný výklad“ sa nám postaral jeden so sprievodcov, za čo mu aj takto ďakujeme.
V deň odchodu sme ešte navštívili múzeum vojenskej techniky v Králíkoch a zhliadli prekrásny betlehem u pána Hejtmanského.
Zraz sa nám všetkým veľmi páčil a organizácia bola veľmi dobrá. O hudobnú pohodu a vybornú atmosféru sa každý deň postaral aj oddiel z Hermanoviec. Všetkým chceme aj touto cestou poďakovať.

Text: J.Šimák
Foto: V.Adamusová, V.Socha