24.2.2013 (nedeľa) – Lyžiarsky prejazd Poľsko – Gubalowka – Suchá Hora – Trstená

Tak čo, nudilo a deprimovalo vás nedeľné počasie?

Aj napriek avizovanému otepleniu sme sa 20-ti vybrali do Zakopaného, aby sme absolvovali novú trasu Gubalowka – Suchá Hora – Trstená, poprípade až Tvrdošín.
Začínali sme na Gubalowke (1123m), nad Zakopaným, neďaleko lanovky.
Pri nástupe na trať, nám začalo popŕchať. Hrúbka snehu dosahovala 40cm, ktorá bola dobre utlačená, no navrchu mokrá. Stúpanie komplikovalo šmýkanie a naopak zjazdy boli pomalé.
Dážď vystriedal vietor, ktorý sa rýchlo pominul, nasledoval zjazd a prišla hustá hmla. Ale aj tá sa rýchlo vytratila a my sme mohli pokračovať ďalej.
Kto by čakal, že trať povedie súvislým lesným porastom, mýlil by sa. Červená značka viedla hrebeňom lúk a nebyť nízkej oblačnosti, tak výhľady by boli nádherné . Za chrbtom sa nám vzďaľovali poľské Tatry, ktoré zakrývala oblačnosť. Po pravej strane bolo vidieť pohorie Gorce, ktoré sme navštívili minulý týždeň, no Turbacz (1314m) bol takisto v oblakoch. Neskoršie sa ukázala slnkom zaliata Babia Hora (1725m), Piľsko (1557m) ostalo v oblakoch podobne ako Oravská Magura.
Ľavú stranu lemovali blízke dedinky. Nebyť spomínanej oblačnosti, tak najkrajšie výhľady na okolitú panorámu sa ponúkali nad dedinkou Chocholow. Spustili  sme sa dolu, prešli okolo kostola, cez hlavnú cestu a zamierili sme do našej domoviny.
Stúpaním do Suchej Hory sme pretínali trať poľským mládežníkom, ktorí mali akurát bežecké preteky. Pri obchádzaní Suchej Hory sa ukázalo aj slniečko a teplota sa vyšplhala na + 5°C.
Sneh bol mäkký a zimná bežkovačka sa menila na jarnú. Obišli sme Hladovku, pri bývalom družstve sme prešli cez Jelešňu a natrafili sme na trať prejdenú  skútrom, ktorá nám veľmi pomohla. Keďže sa nikto nechcel ku mne pridať a pokračovať až do Tvrdošína, dostali sme sa poza čimhovské a liesecké humná až do Trstenej, kde sme naše putovanie v celkovej dĺžke 26,5 km ukončili.
Nebyť oblačnosti……….Nebyť na bežkách, nebyť s Vami, nezažiť niečo nové, to by ma viacej mrzelo. Takže do skorého videnia priatelia.

Text: L.Capko
Foto:  L.Capko