21.9.-22.9.2013 – PT Veľká Fatra

Malý projektTúlavé topánky.

Po upršanom týždni, ktorý značne zredukoval počet prihlásených, prišla sobota.

Ranným vlakom sme sa dostali do D. Kubína. Odtial autobusom na Staré hory. Kedže dosť husto mrholilo, sadli sme si do blízkeho hotela. Tu sme počkali na žilinskú partiu. Po zoznámení, privítaní a fotení sme okolo 9.00 začali ,lesom, prudko stúpať na Majerovu skalu.  Počasie sa  umúdrilo. Miestami sme sa zobliekali do tričiek. Na Majerovej skale sme sa najedli, povtipkovali, urobili pár pekných záberov. Po oddychu sme začali, za vetra, ďalej hrebeňom stúpať na Krížnu. Tu sme stretli partiu mladých ľudí, ktorí spali na chate pod Borišovom. Už teraz sme sa začali na chatu tešiť. Aby sme sa nenudili, adrenalín nám stúpol zlým odbočením jednej polovice partie. Naštastie existujú mobily, ktoré situáciu zachránili. Na Ostredok sme vystúpili všetci spolu. Počasie sa zlepšilo. Boli sme šťastní, že sme akciu, pre zle počasie, neodvolali. Krásnymi scenériami prírody a peknými výhľadmi ,sme prešli Suchý Vrch /traverz/,  Koniarky, Chyžky, Nad Studeným.
Okolo 17.00 sme sa dostali na vytúženú chatu. V útulnej, dobre vyhriatej reštaurácii, sme sa posilnili čajom a dobrou kapusnicou.  Posilnení sme sa ubytovali. Izbičky boli milé a teplé. Spoločný večer sme trávili dole pri krbe. Riešili sme spolu pár pripravených hier. Pár z nás našlo sily, aby vyšli na Borišov, na západ slnka. Ostatní  sme využili posledné svetlo a pokračovali v začatých aktivitách. Večer pokračoval pri zažaných petrolejkach, v družnej debate. Rozobrali sme túru, ktorá sa všetkým páčila. Povraveli o všeličom možnom. Zahrali karty.  Chata sa postupne zaplnila mladými ľudmi.  Jedna martinská partia prišla od Necpal na bicykloch.  Ďalšia partia spolužiakov prišla cez  Gaderskú dolinu. V spoločných rozhovoroch sme im poradili, že  môžu cez Iuventu uskutočniť svoje volnočasové aktivity. Pri pivku, nám  pomaly začalo byť do spevu. Chatárka nás upozornila, že o 22.00 treba isť spať, lebo nie všetkým sa ušli postele. Po dlhých túrach budú niektorý spať na karimatkách v reštike. Naplánovali sme program na nedeľu a šli spať.

Po dobrých raňajkách a poslednom spoločnom fotení, sme sa rozdelili na dve skupiny. Ľahšiu – popod Ploskú, do čarovnej dediny Liptovské Revúce. V ústrety im prišiel kamarát, ktorý ich autom zaviezol do Ružomberka. Autobusmi, s jedným prestupom v D. Kubíne, boli okolo 15.00 doma. Ostatní sme šli hrebeňom. Plánovanou trasou, cez Ploskú, Čierny Kameň, Rakytov /vyšli naň len mládežníci/. Rakytov a Skalnú Alpu sme traverzovali. Všetci sme sa stretli na Smrekovici  v horskom hoteli. Po oddychu ,občerstvení a fantastických palacinkách, sme mali ešte 9km  po betonke na bus. do Podsuchej. Traja stihli prvý plánovaný spoj . Boli doma po dvoch prestupoch okolo 19.00. My ostatní sme do Ružombeka pricestovali ďalším spojom. V staničnej reštike, sme stretli pozostatky Martinských cyklistov  z Borišovej chaty. Spoločne ,jedným vlakom, sme  cestovali do Kraľovian. Tu sme sa rozlúčili. Žilinčania pokračovali do Žiliny a mi Oravci sme prestúpili na Oravku. Naše putovanie sa skončilo o 20.30. Naše ,,Túlavé  topánky“ nám priniesli nové zážitky, skúsenosti. Spoznali sme nových priateľov. Užili si jeden hrebeň Veľkej Fatry. Úmysel spájať generácie a omladiť naše rady turistov vyšiel. Dohodli sme sa,  že to určite nebola naša posledná túra.

Malý projekt – Túlavé topánky – bol podporený z fondov Iuventy národného projektu Komprax.

Text:D. Feriancová
Foto: P.Papp, D.Feriancová