4.3.2012 (nedela) Zimný prejazd Oravskou Magurou 2 ( Príslop – Tvrdošín )

Prvú marcovú nedeľu sa uskutočnil bežkársky prejazd Oravskej Magury organizovaný OKST Nižná už po 41. krát.
Podujatia sa zúčastnilo 20 našich členov, asi 6 členov KST DK, autobus turistov z Brezna a niekoľko miestnych. Dokopy nás bolo asi do 70 účastníkov.
Štartovalo sa o 8:15 zo sedla Príslop. Po červenej turistickej značke sme sa vydali smerom na hlavný hrebeň. Aby sme sa vyhli prudkému stúpaniu na Javorovú, odbočili sme so značeného chodníka a po zvážnici s miernym stúpaním, dostali na Pálenici opäť na červenú značku. Po nej pokračovali cez „Pod Príporom“, Šubovku, Budín do „Sedla pod Magurkou“. Tu sa časť účastníkov odpojila a pokračovala smerom na Námestovo, časť do Nižnej ( pozn. odbočili už kúsok za Budínom ) a zvyšná čast pokračovala po modrej značke cez „Javorový vrch“ na Medvedzie, kde sme dorazili asi o 15:00.
Počasie nám prialo. Bolo nádherné, mrazivé ráno a vlastne aj celý deň; bezvetrie.
Na povrchu snehu sa po predchádzajúcich teplých dňoch a následných mrazoch vytvorila pevná škrupina a miestami bol pod stromami nepríjemný ľad. Našu skvelú náladu a dobrý pocit to však nemohlo ovplyvniť.
Výhľady boli nádherné, užívali sme si ich a tomu zodpovedalo naše pomalé tempo, aj napriek tomu, že sneh bol „rýchly“. V zjazdoch si bolo treba dávať pozor a palice dostali zabrať.
Dĺžka trasy: 22km
Prevýšenie: 680m

J.Šimák
Foto: I.Feriancová, L.Capko, J.Fukas