3.3.2012 (sobota) Zimný prejazd Oravskou Magurou 1 ( Zázrivá – Tvrdošín )

Prvý marcový víkend, patrí zvyčajne prejazdu Oravskej Magury na bežkách a ani tento rok nebol výnimkou.
V sobotu sa nás zišlo 11 nadšencov odhodlaných prejsť trasu zo Zázrivej na Príslop.
Zvolili sme trasu z Velkej Havranej. Začali sme o 8:15 neznačenou zvážnicou a po cca. 2km na križovatku so žltou turistickou značkou, a po nej na Vasiľovskú hoľu. Po modrej značke sme pokračovali poza Minčol do sedla Kubínskej hole a odtiaľ po červenej do sedla Prislop ( 22km ). 

Podmienky na bezkovanie boli dobré. Po predchádzajúcom odmäku a následnej mrazivej noci sa vytvorila pevná škrupina dobrá na stúpanie a rovinu, avšak „vražedná“ pri zjazdoch. V lese pod stromami bol miestami aj  nepríjemný ľad, naštastie takých úsekov nebolo veľa.
Počasie bolo nádherné. Nebo bez jediného obláčiku a pofukoval iba mierny vietor. Za vynaloženú námahu sme boli odmenení krásnymi výhľadmi z Vasiľovskej hole a Kubínskej hole.
V sedle Príslop sme boli o 13:00.
Kedže podmienky na bežkovanie boli prijateľné, chuť nemalá, odhodlanie veľké, pokračovanie do Tvrdošína bola pre nás výzva, ktorá sa nedala ignorovať :).
V penzione Príslop sme sa občerstvili, oddýchli a o 13:45 sme pokračovali po červenej značke po Šubovku, kde sme odbočili z hlavného hrebeňa a po modrej cez Petrovku do sedla „Za Lučivným“, kde sa oddelili tí čo išli do Podbieľa. Ostatní sme pokračovali 2km po žltej a potom po neznačených chodníkoch popod Ostražicu na Medvedzie, kde sme dorazili okolo 19:30.
Obdivuhodný a závideniahodný výkon podala p.Pavčová (65r.), ktorá to prešla s nami.
Dĺžka trasy: 40km
Prevýšenie: 1400m

 

J.Šimák
Foto: L.Capko