26.8.2012 (nedeľa) PT Poľské Tatry / Giewont, Svinica

V nedeľu 26.8. sa po prázdninovej odmlke uskutočnila prvá „jesenná“ pešia túra nášho OKST. Nazbieralo sa nás 36 a namierili sme si to do Poľských Tatier. Na výber sme mali tri alternativne trasy:
1, Zakopané – Svinica – Zakopané
2,  Zakopané – Giewont – Zakopané
3,  Zakopané – Giewont – Červené vrchy – Zakopané
Každej z nich sa zúčastnilo niekoľko účastníkov.
Predpoveď počasia síce nebola priaznivá, čo asi odradilo viacerých záujemcov, ale nakoniec sa nevyplnila a už od rána bolo príjemne a polooblačno.
Zo Zakopaného sme štartovali asi o 7:20 smerom na Kužnice a keďže v lanovke na Kasprov vrch bolo ešte volné miesto, tak sme to poniektorí využili a ušetrili hodne času a síl.
Na hrebeni fúkal čerstvý, avšak znesiteľný, vietor. Časť z nás vyrazila smerom na Svinicu a časť smerom na Giewont. Po nejakej dobe sa na poľskej strane hôr vytvorila nízka oblačnosť, ale hrebeň a aj slovenská strana boli stále bezoblačné a poskytovali krásne výhľady.
Asi o 10:00 sme boli na Svinici. Občerstvili sa, pokochali sa vyhľadmi a pokračovali smerom do sedla Zawrat. Kedže sme mali časovú rezervu, išli sme až po sedlo Kozią Przełęcz. Tam sme opustili hlavný hrebeň hôr a v hmle ako mlieko, začali schádzať k Czarnemu Stawu, chate Murowaniec a do Zakopaného.
Počasie nám prialo a po celý čas vydržalo bez dažďa.

Foto: M.Štech, A.Beloritová, J.Fukas
Text: J.Šimák