15.9.-16.9.2012 PT Malá Fatra

Po roku sme 15. a 16. 9. prešli, už tradične Ďalšiu dvojdňovku. Tento krát to bola Malá Fatra.

Naša trasa začínala v Šútove, kde sme sa dostali žilinským autobusom. Milý pán šofér Nás vysadil presne pri značke, kde začínala naša túra. Šla cez Šútovský vodopád, Mojžíšové pramene, chata pod Chlebom (kde sme sa najedli), Veľký Kriváň, Bublen, Malý Kriváň, Priehyb, Stratenec, Biele skaly, Suchý a chata pod Suchým, kde bol náš cieľ. Počasie sme mali veľmi zaujímavé. Pripadali sme si ako v divadle. Otvárali sa nám opony a videli sme vždy len kúsky z krajiny, ktorá bola zaliata slnkom – naozaj krásne. Len Malý Kriváň sme šľapali v hmle, ktorú sa dalo krájať. Po jeho zdolaní sa nám na chvíľu ukázal v celej svojej kráse.

Táto túra bola zvláštna aj ťažkosťami, ktoré sme museli prekonať. Na chate pod Chlebom si jedna v nás dala bryndzové halušky a tak sa to  začalo. Hnačka spôsobila slabosť a dehydratáciu, ktorá viedla pomaly k strate vedomia a tŕpnutiu tela. Našťastie Majka Kvaková vedela rýchlo zareagovať a zasiahnuť. Celá partia super spolupracovala. Spolužiak, zo žilinského KST (ktorému chata pod Suchým patrí), volal  vedúcemu chatárovi a dvom dnes už kamarátom, s ktorými sme sa zoznámili na Veľkom Kriváni, aby nám šli na pomoc. Ani jeden nezaváhal vzali baterky a šli. Všetko dobre dopadlo a všetci sme už potme, šťastne došli na chatu. Je úžasné, ako si v horách ľudia vedia pomôcť. Chcem pochváliť aj personál chaty , ako pružne vedia na všetko zareagovať, hoci mali plnú chatu a nevedeli kde skôr. Aj sortiment občerstvenia bol nad naše očakávania. Môžeme chatu len odporúčať.

Ráno sme sa rozdelili. Menšia časť išla cez Kľačiansku Maguru do Vrútok 4 ½ hodiny. A väčšia časť, s naším  maródom , kratšou cestou cez Starhrad,  do Strečna. V nedeľu už bolo krásne slnečné počasie, takže sme si už všetci túričku vychutnali.

Túru prešli a na fotkách sú: Viera Adamusová, Táňa a Roman Sivý, Maja Kaková, Iveta Feriancová, Jozef Vavrečan, Táňa Rosinová, Darina Feriancová, Ľubo Zajac.

Text:  D. Feriancová
Foto:  D. Feriancová